19 апреля, 2018
Компот является тем напитком, который был и будет популярен во все времена! У каждой семьи найдется свой любимый вариант, который периодически появляется на обеденном столе и помогает утолить жажду. Этот напиток можно приготовить из самых различных ягод и фруктов как в чистом виде, так и комбинируя их между собой. Отличный компот получается из яблок и чернослива. Он обладает приятным ароматом и удивительным вкусом. Обязательно стоит попробовать, чтобы самим в этом убедиться.
Для приготовления такого напитка необходимо выбрать качественный чернослив без косточек. Лучше всего взять не слишком пересушенный продукт. На вид чернослив должен быть блестящим и маслянистым. Такой сухофрукт обычно имеет превосходный вкус. Яблоки же стоит предпочесть кислые. Они идеально дополнят сладкий вкус чернослива и сделают его более интересным. Сахара можно положить чуть больше или меньше. В этом вопросе стоит, в первую очередь, ориентироваться на свои собственные вкусовые предпочтения.
Готовить этот компот достаточно быстро и просто. Да и ингредиентов потребуется совсем не много. Вкус вас обязательно порадует своей глубиной и оригинальностью! Наверняка он понравится как детям, так и взрослым.
Ингредиенты
- чернослив — 100 г;
- яблоки — 2-3 шт.;
- сахарный песок — 0,5 ст. или по вкусу;
- вода питьевая — 2 л.
Приготовление
- Для начала яблоки и чернослив следует тщательно вымыть под краном. Кстати, яблоки лучше использовать с ярко выраженным кислым привкусом. С ними компот будет намного насыщеннее.
- Теперь нужно набрать в кастрюлю необходимое количество чистой питьевой воды и опустить в нее подготовленный чернослив.
- Добавить туда же указанное количество сахарного песка. Можно убавить или, наоборот, увеличить количество этого ингредиента по своему вкусу. Поставить кастрюлю с ингредиентами на средний огонь.
- Из яблок вырезать сердцевины, а оставшуюся мякоть нарезать небольшими кусочками. Отправить в кастрюлю после того, как жидкость закипит. Дать напитку покипеть 2-3 минуты, после чего снять с плиты. Теперь остается только прикрыть готовый компот из чернослива и яблок крышкой и оставить на пару часов, чтобы настоялся.
Название
Компот из яблок и чернослива: пошаговый рецепт с фото
School-culinary
Дата
Время подготовки
Время приготовления
Общее время
Компот из чернослива и яблок
Компот обычно варят из яблок, добавляя другие фрукты, ягоды и даже пряные травы и специи. Очень хорошо яблоко сочетается с черносливом, такой компотик отлично охладит летом и согреет зимой. Аппетитный, вкусный и ароматный компот из чернослива и яблок – это универсальный напиток, полезный всем без исключения.
Он обладает мочегонным свойством и является отличным помощником при борьбе с лишним весом и проблемами желудочно-кишечного тракта. О пользе яблок сказано очень много, диетологи утверждают, что уникальный состав этого фрукта позволяет укрепить иммунитет, стабилизировать давление. В плодах чернослива есть сахаристые вещества и клетчатка, благодаря которым заметно улучшается пищеварение. Кроме того, оп полезен при анемии и авитаминозе. Рецептов приготовления яблочного компота с черносливом очень много, но независимо от того, какой вы выбрали, результат оправдает все ожидания. Готовьте компотики по предложенным рецептам, радуйте своих близких.
Компот из яблок, чернослива и мяты
Компоненты:
- чернослив – 100 г
- яблоки – 200 г
- вода – 1 л
- сахар – 30 г
- лимон – 1 кружочек
- мята – 2 веточки
Тщательно промываем чернослив и яблоки, последние режем кусочками. Засыпаем фрукты сахаром и заливаем кипятком, варим в течение 5 минут, не забывая периодически помешивать. В готовый компот добавляем лимон и мяту, настаиваем час.
Ингредиенты:
- яблоки – 500 г
- чернослив – 0,5 стакана
- гвоздика – 2 шт.
- вода – 2 л
- сахар коричневый – 3 ст. ложки
- корица – 1 палочка
Отвариваем в кипящей воде чернослив в течение 5 минут, в эту же воду добавляем сахар и варим сироп. Потом добавляем кусочки яблок и варим 3 минуты после закипания, за минуту до готовности добавляем палочку корицы и бутончики гвоздики, выключаем огонь, настаиваем не менее 40 минут.
Яблочный компот с черносливом и цитрусами
Возьмите:
- яблоки – 5 шт.
- чернослив – 1 горсть
- грейпфрут – 1-2 дольки
- лимон – 1-2 кружка
- вода – 1,5 л
- мед – 2 ст. ложки
- корица — щепотка
Заливаем кипятком порезанные яблоки и чернослив, кипятим несколько минут, добавляем щепотку корицы, грейпфрут и лимон, снимаем с огня. Не открывая крышку, настаиваем компот и через полчаса добавляем мед.
Компот из яблок, чернослива и кураги
Необходимые продукты:
- яблоки – 200 г
- курага – 5 шт.
- чернослив – 7 шт.
- вода – 1 л
- сок лимонный – 1 стол. ложка
- сахар – по вкусу
- корица – 1 палочка
Фрукты и сухофрукты кидаем в кипяток вместе с сахаром, варим под крышкой в течение 5 минут, затем добавляем для пикантности сок лимона и палочку корицы, которую минут через 15 нужно убрать. Напиток должен настояться несколько часов. Еще один отличный вариант полезного компота — яблочно-клюквенный.
Полезные советы
Для яблочного компота идеально подходит сорт «мельба», маленькие яблочки с сильным ароматом и приятным сладко-винным вкусом. Также отлично подходит сорт «шафран», красно-желтый душистый фрукт и антоновка с белым наливом.
Чтобы сварить такой компотик, можно использовать плоды как с косточками, так и без. Берите то, что у вас есть или то, что больше нравится.
Перед приготовлением промойте чернослив несколько раз теплой водой, избавьтесь от поврежденных плодов.
Пить компот можно и в теплом, и холодном виде. Он идеально подходит к домашним пирожкам, бисквиту, штруделю и чизкейку.
Компот из яблок с черносливом – полезный и очень вкусный напиток, актуальный всегда и везде. Рекомендуем ознакомиться с простыми и интересными рецептами, которые помогут вам порадовать свою семью и укрепить здоровье родных людей.
Также советуем почитать!
Химический состав и анализ пищевой ценности
Пищевая ценность и химический состав “Компот из яблок с черносливом”.
В таблице приведено содержание пищевых веществ (калорийности, белков, жиров, углеводов, витаминов и минералов) на 100 грамм съедобной части.
Нутриент | Количество | Норма** | % от нормы в 100 г | % от нормы в 100 ккал | 100% нормы |
Калорийность | 1684 кКал | 1.7% | 5.8% | 5747 г | |
Белки | 0.3 г | 76 г | 0.4% | 1.4% | 25333 г |
Жиры | 0.2 г | 56 г | 0.4% | 1.4% | 28000 г |
Углеводы | 6.3 г | 219 г | 2.9% | 9.9% | 3476 г |
Органические кислоты | 0.4 г | ~ | |||
Пищевые волокна | 1.2 г | 20 г | 6% | 1667 г | |
Вода | 91 г | 2273 г | 4% | 13.7% | 2498 г |
Зола | 0.18 г | ~ | |||
Витамины | |||||
Витамин А, РЭ | 2.4 мкг | 900 мкг | 0.3% | 1% | 37500 г |
бета Каротин | 0.014 мг | 5 мг | 0.3% | 1% | 35714 г |
Витамин В1, тиамин | 0.011 мг | 1.5 мг | 0.7% | 2.4% | 13636 г |
Витамин В2, рибофлавин | 0.012 мг | 1.8 мг | 0.7% | 2.4% | 15000 г |
Витамин В5, пантотеновая | 0.028 мг | 5 мг | 0.6% | 2% | 17857 г |
Витамин В6, пиридоксин | 0.032 мг | 2 мг | 1.6% | 5.5% | 6250 г |
Витамин В9, фолаты | 0.8 мкг | 400 мкг | 0.2% | 0.7% | 50000 г |
Витамин C, аскорбиновая | 1.66 мг | 90 мг | 1.8% | 6.1% | 5422 г |
Витамин Е, альфа токоферол, ТЭ | 0.17 мг | 15 мг | 1.1% | 3.8% | 8824 г |
Витамин Н, биотин | 0.12 мкг | 50 мкг | 0.2% | 0.7% | 41667 г |
Витамин К, филлохинон | 0.9 мкг | 120 мкг | 0.8% | 2.7% | 13333 г |
Витамин РР, НЭ | 0.245 мг | 20 мг | 1.2% | 4.1% | 8163 г |
Ниацин | 0.166 мг | ~ | |||
Макроэлементы | |||||
Калий, K | 152.85 мг | 2500 мг | 6.1% | 20.8% | 1636 г |
Кальций, Ca | 15.71 мг | 1000 мг | 1.6% | 5.5% | 6365 г |
Магний, Mg | 9.52 мг | 400 мг | 2.4% | 8.2% | 4202 г |
Натрий, Na | 11.92 мг | 1300 мг | 0.9% | 3.1% | 10906 г |
Сера, S | 3.25 мг | 1000 мг | 0.3% | 1% | 30769 г |
Фосфор, Ph | 8 мг | 800 мг | 1% | 3.4% | 10000 г |
Хлор, Cl | 2.55 мг | 2300 мг | 0.1% | 0.3% | 90196 г |
Микроэлементы | |||||
Алюминий, Al | 44 мкг | ~ | |||
Бор, B | 98 мкг | ~ | |||
Ванадий, V | 1.6 мкг | ~ | |||
Железо, Fe | 1.001 мг | 18 мг | 5.6% | 19.1% | 1798 г |
Йод, I | 0.8 мкг | 150 мкг | 0.5% | 1.7% | 18750 г |
Кобальт, Co | 0.4 мкг | 10 мкг | 4% | 13.7% | 2500 г |
Марганец, Mn | 0.022 мг | 2 мг | 1.1% | 3.8% | 9091 г |
Медь, Cu | 44.75 мкг | 1000 мкг | 4.5% | 15.4% | 2235 г |
Молибден, Mo | 2.4 мкг | 70 мкг | 3.4% | 11.6% | 2917 г |
Никель, Ni | 6.8 мкг | ~ | |||
Рубидий, Rb | 25.2 мкг | ~ | |||
Селен, Se | 0.12 мкг | 55 мкг | 0.2% | 0.7% | 45833 г |
Фтор, F | 128.2 мкг | 4000 мкг | 3.2% | 10.9% | 3120 г |
Хром, Cr | 1.6 мкг | 50 мкг | 3.2% | 10.9% | 3125 г |
Цинк, Zn | 0.06 мг | 12 мг | 0.5% | 1.7% | 20000 г |
Усвояемые углеводы | |||||
Крахмал и декстрины | 0.333 г | ~ | |||
Моно- и дисахариды (сахара) | 6.3 г | max 100 г | |||
Глюкоза (декстроза) | 0.8 г | ~ | |||
Сахароза | 0.6 г | ~ | |||
Фруктоза | 2.2 г | ~ | |||
Незаменимые аминокислоты | 0.0352 г | ~ | |||
Аргинин* | 0.004 г | ~ | |||
Валин | 0.0048 г | ~ | |||
Гистидин* | 0.0028 г | ~ | |||
Изолейцин | 0.0052 г | ~ | |||
Лейцин | 0.0076 г | ~ | |||
Лизин | 0.0072 г | ~ | |||
Метионин | 0.0012 г | ~ | |||
Метионин + Цистеин | 0.004 г | ~ | |||
Треонин | 0.0044 г | ~ | |||
Триптофан | 0.0012 г | ~ | |||
Фенилаланин | 0.0036 г | ~ | |||
Фенилаланин+Тирозин | 0.008 г | ~ | |||
Заменимые аминокислоты | 0.0832 г | ~ | |||
Аланин | 0.0068 г | ~ | |||
Аспарагиновая кислота | 0.0312 г | ~ | |||
Глицин | 0.0056 г | ~ | |||
Глутаминовая кислота | 0.0168 г | ~ | |||
Пролин | 0.0052 г | ~ | |||
Серин | 0.0064 г | ~ | |||
Тирозин | 0.0024 г | ~ | |||
Цистеин | 0.002 г | ~ |
Энергетическая ценность Компот из яблок с черносливом составляет 29,3 кКал.
Основной источник: Создан в приложении пользователем. Подробнее.
** В данной таблице указаны средние нормы витаминов и минералов для взрослого человека. Если вы хотите узнать нормы с учетом вашего пола, возраста и других факторов, тогда воспользуйтесь приложением «Мой здоровый рацион».
Компот из яблок с черносливом на зиму
АвторAdmin
Компот из яблок с черносливом на зиму
Готовим компот из яблок с черносливом на зиму.
В чистые банки уложить чистые яблоки и немного шт 10 чернослива. Яблоки можно разрезать на части, не обязательно целые).
2-Х КРАТНАЯ ЗАЛИВКА: 1-й раз заливаем крутым кипятком до самого верха, даем постоять 10-15 минут, потом сливаем в кастрюльку и добавляем сахар из расчета на 1 з-х литровую банку 10-12 ст.л сахара, даем сиропу закипеть. Заливаем сироп повторно в банку до самого верха, накрываем прокипяченной крышкой и закатываем. Переворачиваем вверх дном, даем остыть без укутывания и выносим компот из яблок с черносливом на зиму на хранение. Банки перед тем как выносить, я обязательно мою под краном, так как при закатке они были залиты сиропом.
Как видите, рецепт проще простого, но зимой получим огромное удовольствие от такого напитка и останемся довольны, что не зря потратили летом время на его приготовление.
Будем благодарны, если Вы поделитесь этой статьей:
Похожие записи:
Мы подобрали видео специально для Вас
Рецепт компота, которым хочу поделиться сегодня с вами, пригодится любой хозяйке в любое время года! Потому что сварен он из яблок и вяленого чернослива, которые можно купить хоть зимой, хоть летом. Вообще, такой компот из чернослива и яблок на зиму в 3 литровых банках я раньше никогда не делала, да и не собиралась, полагая, что вкус у него менее интересный и яркий, чем у компотов из других ягод и фруктов. Однако, жизнь внесла свои коррективы посредством моей свекрови. Уж не знаю, по какой причине, но, когда родилась моя дочь, а ее внучка, мама моего супруга отчего-то решила, что чернослив – крайне необходимый и жизненно важный продукт для молодой мамы и ребенка, и принялась заваливать нас вялеными фруктами. Ни я, ни муж, ни, тем более новорожденная дочка, его не ели. Но, у свекрови очень обидчивый характер, а в гости она приходила к нам часто и, дабы не накалять обстановку, я всегда принимала пакетик с черносливом со словами благодарности и с чистой совестью прятала его в укромный уголок в кухонном шкафу, уверяя свекровь, что предыдущие дары уже съедены. В скором времени у меня накопился очень даже немаленький мешок чернослива, и пришлось заняться решением вопроса «Куда его девать?». Изучив массу рецептов в интернете, я нашла подходящий для себя способ решения проблемы и решила сварить компот из чернослива и яблок. Он получился очень нежного, приятного вкуса, поэтому теперь я уже сама покупаю чернослив и с удовольствием варю такой напиток! Очень вкусным получается и такой компот из винограда и яблок на зиму.
Ингредиенты:
– 100 грамм вяленого чернослива,
– 500 грамм свежих яблок,
– сахар (по вашему вкусу),
– 3000 миллилитров воды.
Тщательно вымываем яблоки в проточной воде, если есть подпорченные участки на плодах – обрезаем их, удаляем семечки.
Чернослив также хорошо промываем, даем ему немного просохнуть.
Берем подходящую по размеру кастрюлю, высыпаем в нее яблоки, чернослив и вливаем необходимое количество воды.
После засыпаем весь сахар.
Ставим кастрюлю на средний огонь и кипятим компот 20 минут, хорошенько все перемешиваем.
Через 5 минут снимаем кастрюлю с огня и даем минут 15-20 остынуть. Обязательно попробуйте и этот не менее вкусный компот из кизила с яблоком.
Когда компот станет чуть теплым, его можно подавать к столу, разлив по стаканам.
Будьте здоровы!
Химический состав и анализ пищевой ценности
Пищевая ценность и химический состав “Компот из чернослива и яблок”.
В таблице приведено содержание пищевых веществ (калорийности, белков, жиров, углеводов, витаминов и минералов) на 100 грамм съедобной части.
Нутриент | Количество | Норма** | % от нормы в 100 г | % от нормы в 100 ккал | 100% нормы |
Калорийность | 13.6 кКал | 1684 кКал | 0.8% | 5.9% | 12382 г |
Белки | 0.1 г | 76 г | 0.1% | 0.7% | 76000 г |
Жиры | 0.1 г | 56 г | 0.2% | 1.5% | 56000 г |
Углеводы | 3 г | 219 г | 1.4% | 10.3% | 7300 г |
Органические кислоты | 0.2 г | ~ | |||
Пищевые волокна | 0.5 г | 20 г | 2.5% | 18.4% | 4000 г |
Вода | 95.8 г | 2273 г | 4.2% | 30.9% | 2373 г |
Зола | 0.163 г | ~ | |||
Витамины | |||||
Витамин А, РЭ | 0.7 мкг | 900 мкг | 0.1% | 0.7% | 128571 г |
бета Каротин | 0.004 мг | 5 мг | 0.1% | 0.7% | 125000 г |
Витамин В1, тиамин | 0.002 мг | 1.5 мг | 0.1% | 0.7% | 75000 г |
Витамин В2, рибофлавин | 0.005 мг | 1.8 мг | 0.3% | 2.2% | 36000 г |
Витамин В5, пантотеновая | 0.005 мг | 5 мг | 0.1% | 0.7% | 100000 г |
Витамин В6, пиридоксин | 0.005 мг | 2 мг | 0.3% | 2.2% | 40000 г |
Витамин В9, фолаты | 0.134 мкг | 400 мкг | 298507 г | ||
Витамин C, аскорбиновая | 0.32 мг | 90 мг | 0.4% | 2.9% | 28125 г |
Витамин Е, альфа токоферол, ТЭ | 0.094 мг | 15 мг | 0.6% | 4.4% | 15957 г |
Витамин Н, биотин | 0.02 мкг | 50 мкг | 250000 г | ||
Витамин К, филлохинон | 0.1 мкг | 120 мкг | 0.1% | 0.7% | 120000 г |
Витамин РР, НЭ | 0.1029 мг | 20 мг | 0.5% | 3.7% | 19436 г |
Ниацин | 0.074 мг | ~ | |||
Макроэлементы | |||||
Калий, K | 56.74 мг | 2500 мг | 2.3% | 16.9% | 4406 г |
Кальций, Ca | 7.2 мг | 1000 мг | 0.7% | 5.1% | 13889 г |
Магний, Mg | 5.8 мг | 400 мг | 1.5% | 11% | 6897 г |
Натрий, Na | 5.75 мг | 1300 мг | 0.4% | 2.9% | 22609 г |
Сера, S | 0.34 мг | 1000 мг | 294118 г | ||
Фосфор, Ph | 4.1 мг | 800 мг | 0.5% | 3.7% | 19512 г |
Хлор, Cl | 0.13 мг | 2300 мг | 1769231 г | ||
Микроэлементы | |||||
Алюминий, Al | 7.4 мкг | ~ | |||
Бор, B | 16.4 мкг | ~ | |||
Ванадий, V | 0.27 мкг | ~ | |||
Железо, Fe | 0.273 мг | 18 мг | 1.5% | 11% | 6593 г |
Йод, I | 0.13 мкг | 150 мкг | 0.1% | 0.7% | 115385 г |
Кобальт, Co | 0.067 мкг | 10 мкг | 0.7% | 5.1% | 14925 г |
Марганец, Mn | 0.0034 мг | 2 мг | 0.2% | 1.5% | 58824 г |
Медь, Cu | 16.33 мкг | 1000 мкг | 1.6% | 11.8% | 6124 г |
Молибден, Mo | 0.403 мкг | 70 мкг | 0.6% | 4.4% | 17370 г |
Никель, Ni | 1.141 мкг | ~ | |||
Рубидий, Rb | 4.2 мкг | ~ | |||
Селен, Se | 0.02 мкг | 55 мкг | 275000 г | ||
Фтор, F | 64.25 мкг | 4000 мкг | 1.6% | 11.8% | 6226 г |
Хром, Cr | 0.27 мкг | 50 мкг | 0.5% | 3.7% | 18519 г |
Цинк, Zn | 0.019 мг | 12 мг | 0.2% | 1.5% | 63158 г |
Усвояемые углеводы | |||||
Крахмал и декстрины | 0.077 г | ~ | |||
Моно- и дисахариды (сахара) | 3.1 г | max 100 г | |||
Глюкоза (декстроза) | 0.134 г | ~ | |||
Сахароза | 0.101 г | ~ | |||
Фруктоза | 0.369 г | ~ | |||
Незаменимые аминокислоты | 0.006 г | ~ | |||
Аргинин* | 0.001 г | ~ | |||
Валин | 0.001 г | ~ | |||
Изолейцин | 0.001 г | ~ | |||
Лейцин | 0.001 г | ~ | |||
Лизин | 0.001 г | ~ | |||
Метионин + Цистеин | 0.001 г | ~ | |||
Треонин | 0.001 г | ~ | |||
Фенилаланин | 0.001 г | ~ | |||
Фенилаланин+Тирозин | 0.001 г | ~ | |||
Заменимые аминокислоты | 0.014 г | ~ | |||
Аланин | 0.001 г | ~ | |||
Аспарагиновая кислота | 0.005 г | ~ | |||
Глицин | 0.001 г | ~ | |||
Глутаминовая кислота | 0.003 г | ~ | |||
Пролин | 0.001 г | ~ | |||
Серин | 0.001 г | ~ |
Энергетическая ценность Компот из чернослива и яблок составляет 13,6 кКал.
Основной источник: Создан в приложении пользователем. Подробнее.
** В данной таблице указаны средние нормы витаминов и минералов для взрослого человека. Если вы хотите узнать нормы с учетом вашего пола, возраста и других факторов, тогда воспользуйтесь приложением «Мой здоровый рацион».
Химический состав и анализ пищевой ценности
Пищевая ценность и химический состав “Компот из сухофруктов (чернослив, курага, яблоки)”.
В таблице приведено содержание пищевых веществ (калорийности, белков, жиров, углеводов, витаминов и минералов) на 100 грамм съедобной части.
Нутриент | Количество | Норма** | % от нормы в 100 г | % от нормы в 100 ккал | 100% нормы |
Калорийность | 24.9 кКал | 1684 кКал | 1.5% | 6% | 6763 г |
Белки | 0.3 г | 76 г | 0.4% | 1.6% | 25333 г |
Углеводы | 5.7 г | 219 г | 2.6% | 10.4% | 3842 г |
Органические кислоты | 0.2 г | ~ | |||
Пищевые волокна | 1.3 г | 20 г | 6.5% | 26.1% | 1538 г |
Вода | 92 г | 2273 г | 4% | 16.1% | 2471 г |
Зола | 0.146 г | ~ | |||
Витамины | |||||
Витамин А, РЭ | 14.5 мкг | 900 мкг | 1.6% | 6.4% | 6207 г |
бета Каротин | 0.087 мг | 5 мг | 1.7% | 6.8% | 5747 г |
Витамин В1, тиамин | 0.004 мг | 1.5 мг | 0.3% | 1.2% | 37500 г |
Витамин В2, рибофлавин | 0.009 мг | 1.8 мг | 0.5% | 2% | 20000 г |
Витамин В4, холин | 1.56 мг | 500 мг | 0.3% | 1.2% | 32051 г |
Витамин В5, пантотеновая | 0.035 мг | 5 мг | 0.7% | 2.8% | 14286 г |
Витамин В6, пиридоксин | 0.014 мг | 2 мг | 0.7% | 2.8% | 14286 г |
Витамин В9, фолаты | 0.264 мкг | 400 мкг | 0.1% | 0.4% | 151515 г |
Витамин C, аскорбиновая | 0.12 мг | 90 мг | 0.1% | 0.4% | 75000 г |
Витамин Е, альфа токоферол, ТЭ | 0.246 мг | 15 мг | 1.6% | 6.4% | 6098 г |
Витамин Н, биотин | 0.048 мкг | 50 мкг | 0.1% | 0.4% | 104167 г |
Витамин К, филлохинон | 1.8 мкг | 120 мкг | 1.5% | 6% | 6667 г |
Витамин РР, НЭ | 0.1833 мг | 20 мг | 0.9% | 3.6% | 10911 г |
Ниацин | 0.144 мг | ~ | |||
Макроэлементы | |||||
Калий, K | 99.83 мг | 2500 мг | 4% | 16.1% | 2504 г |
Кальций, Ca | 16.12 мг | 1000 мг | 1.6% | 6.4% | 6203 г |
Кремний, Si | 0.736 мг | 30 мг | 2.5% | 10% | 4076 г |
Магний, Mg | 7.74 мг | 400 мг | 1.9% | 7.6% | 5168 г |
Натрий, Na | 2.17 мг | 1300 мг | 0.2% | 0.8% | 59908 г |
Сера, S | 2.86 мг | 1000 мг | 0.3% | 1.2% | 34965 г |
Фосфор, Ph | 9.6 мг | 800 мг | 1.2% | 4.8% | 8333 г |
Хлор, Cl | 1.42 мг | 2300 мг | 0.1% | 0.4% | 161972 г |
Микроэлементы | |||||
Алюминий, Al | 19.4 мкг | ~ | |||
Бор, B | 5.3 мкг | ~ | |||
Ванадий, V | 0.81 мкг | ~ | |||
Железо, Fe | 0.477 мг | 18 мг | 2.7% | 10.8% | 3774 г |
Йод, I | 0.07 мкг | 150 мкг | 214286 г | ||
Кобальт, Co | 0.324 мкг | 10 мкг | 3.2% | 12.9% | 3086 г |
Литий, Li | 0.176 мкг | ~ | |||
Марганец, Mn | 0.013 мг | 2 мг | 0.7% | 2.8% | 15385 г |
Медь, Cu | 27.09 мкг | 1000 мкг | 2.7% | 10.8% | 3691 г |
Молибден, Mo | 1.79 мкг | 70 мкг | 2.6% | 10.4% | 3911 г |
Никель, Ni | 2.782 мкг | ~ | |||
Рубидий, Rb | 0.9 мкг | ~ | |||
Селен, Se | 0.121 мкг | 55 мкг | 0.2% | 0.8% | 45455 г |
Фтор, F | 90.77 мкг | 4000 мкг | 2.3% | 9.2% | 4407 г |
Хром, Cr | 1.14 мкг | 50 мкг | 2.3% | 9.2% | 4386 г |
Цинк, Zn | 0.0325 мг | 12 мг | 0.3% | 1.2% | 36923 г |
Усвояемые углеводы | |||||
Крахмал и декстрины | 0.266 г | ~ | |||
Моно- и дисахариды (сахара) | 5.7 г | max 100 г |
Энергетическая ценность Компот из сухофруктов (чернослив, курага, яблоки) составляет 24,9 кКал.
- Порция = 1113 гр (277.1 кКал)
Основной источник: Создан в приложении пользователем. Подробнее.
** В данной таблице указаны средние нормы витаминов и минералов для взрослого человека. Если вы хотите узнать нормы с учетом вашего пола, возраста и других факторов, тогда воспользуйтесь приложением «Мой здоровый рацион».
90000 Stewed Prunes: Easy, Simple Recipe 90001 90002 90003 Stewed prunes are so delicious. Even if you do not need constipation relief, I think you will love the taste! 90004 90005 90006 90006 90002 Fruits are wonderful in their raw state, but I really enjoy cooked fruit. Some of my favorite desserts are blueberry compote, strawberry compote, and fried bananas. 90005 90002 Stewed prunes might be forever tied in our minds to constipation relief, but they are actually delicious. And hey, eating something good for one’s digestion is not such a bad idea! 90005 90012 Do prunes help with constipation? 90013 90002 Prunes do seem to have a mild laxative effect.It looks like you would need to consume about 100 grams of them if you’re hoping to get that effect. A prune weighs about 10 grams, so that would mean 10 prunes. 90005 90002 This also means that if you DO NOT need help in that department, you should avoid over-indulging. As you can see in the recipe card below, a recommended serving is 4-5 prunes. 90005 90012 Prunes are good even if you do not have constipation! 90013 90002 Prunes are tasty! They are sweet, but not cloyingly so (unlike dates for example which are VERY sweet).They have a deep, complex flavor, and they have very mild sour notes to balance out the sweetness, which I find really nice. 90005 90002 When cooked, they are especially delicious. The cooking softens them, and they end up swimming in the most delicious syrup. Just as important, making them is so easy. See the recipe card below. This is a truly easy, simple recipe. 90005 90012 The ingredients you’ll need 90013 90002 You’ll only need four simple ingredients to make stewed prunes. The exact measurements are included in the recipe card below.Here’s an overview of what you’ll need: 90005 90002 90029 Prunes 90030: Obviously, you should use pitted prunes in this recipe. I like to use fairly large ones, but any size should work. 90005 90002 90029 Water: 90030 Some people use orange juice, straight or diluted. But I like to simply use water. 90005 90002 90029 To flavor the dish 90030: Vanilla extract and ground cinnamon. These really add a lot to the dish, so I would not skip either of them. 90005 90012 How to make stewed prunes 90013 90002 It’s so easy! Scroll down to the recipe card for the detailed instructions.Here are the basic steps: 90005 90002 1. Your first step is placing the ingredients – prunes, water, vanilla extract, and ground cinnamon – in a small saucepan. 90005 90002 2. Bring the mixture to a boil. 90005 90002 3. Lower the heat to medium-low, cover the saucepan, and simmer the mixture for about 30 minutes. 90005 90002 4. The last step is refrigerating the dish, to allow it to thicken. 90005 90012 How to eat them? 90013 90002 You can simply eat them on their own as a sweet yet wholesome dessert.Or spoon them on top of plain Greek yogurt for a filling, delicious breakfast or snack. 90005 90012 What to do with leftovers? 90013 90002 Stewed prunes are delicious when served warm, but you can also eat them cold, after being refrigerated overnight (or longer). They do keep well in the fridge, in an airtight container, for 4-5 days. 90005 90002 If you’d like to reheat the leftovers, do so very gently, covered, in the microwave on 50% power. 90005 90012 Never miss a recipe! 90013 90002 I typically publish a new recipe once or twice per week.Want the new recipes in your inbox? Subscribe! 90005 90012 Stewed Prunes Recipe 90013 90002 Stewed prunes are so delicious. Even if you do not need constipation relief, I think you will love the taste! 90005 90002 Prep Time1 hr 5 mins 90005 90002 Cook Time30 mins 90005 90002 Total Time1 hr 35 mins 90005 90002 Course: Dessert 90005 90002 Cuisine: American 90005 90002 Keyword: prunes 90005 90002 Servings: 4 servings 90005 90002 Calories: 100kcal 90005 90086 INGREDIENTS 90087 90088 90089 16-20 pitted prunes, depending on their size (160 grams) 90090 90089 1 1/2 cups water 90090 90089 1/2 teaspoon vanilla extract 90090 90089 1/2 teaspoon ground cinnamon 90090 90097 90086 INSTRUCTIONS 90087 90088 90089 90002 Place the prunes in a small saucepan.90005 90090 90089 90002 Add the water, vanilla and cinnamon. 90005 90090 90089 90002 Bring to a boil, then lower heat to medium-low, cover, and simmer for 30 minutes, until prunes are soft and swimming in syrup. 90005 90090 90089 90002 Cool to room temperature, then cover and refrigerate for at least 1 hour. This allows the syrup to thicken and flavors to develop. Serve alone as dessert, or spoon on top of plain Greek yogurt. 90005 90090 90097 NUTRITION INFO Most of our recipes are low-carb (or keto) and gluten-free, but some are not.Please verify that a recipe fits your needs before using it. Recommended and linked products are not guaranteed to be gluten-free. Nutrition info is approximate and may contain errors, so you should independently verify it. It is calculated using the SparkPeople.com recipe calculator and the carb count excludes sugar alcohols. Please read the disclaimers in our Terms of Use carefully before using any of our recipes. 90002 Nutrition Facts 90005 90002 Stewed Prunes Recipe 90005 90002 Amount Per Serving (4 stewed prunes) 90005 90002 90029 Calories 90030 100 90005 90002 90029% Daily Value * 90030 90005 90002 90029 Sodium 90030 5mg 90029 0% 90030 90005 90002 90029 Carbohydrates 90030 24g 90029 8 % 90030 90005 90002 Fiber 3g 90029 13% 90030 90005 90002 Sugar 12g 90029 13% 90030 90005 90002 90029 Protein 90030 1g 90029 2% 90030 90005 90002 * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.90005 NEVER MISS A RECIPE! I typically publish a new recipe once or twice per week. Want the new recipes in your inbox? Subscribe! 90160 90160 90162 90162 90164 90164 90166 90166 90168 90168 90170 90170 90172 90012 More Recipes to Try: 90013 90175 90175 90029 Blueberry Compote 90030 90179 90179 90029 Strawberry Compote 90030.90000 How to stew apples | BBC Good Food 90001 90002 Gently cooked apples make an easy comforting pudding simply served warm with a dollop of cream or ice cream, or as part of a wholesome breakfast served cold with yogurt and granola. To get a really soft texture use cooking apples such as Bramley while, for a chunkier result, it’s better to use seasonal eating apples – or you could try a mixture of both. 90003 90004 90005 What are the main ingredients? 90006 90007 90008 500g apples, approx.5 apples 90009 90008 50g caster sugar 90009 90008 1 tbsp of water 90009 90014 90005 How do you cook apples? 90006 90017 90008 Peel and core the apples and roughly chop into chunks. 90009 90008 Heat a pan over a medium heat and place the apple pieces into the pan with the sugar and 1 tbsp water. Give it a little stir before covering the pan with a lid and cook for 3-4 mins. Stir gently then cover again and continue to cook gently until the apples are really soft. Cooking apples will really fall apart whereas eating apples will retain their shape.90009 90008 Taste the mixture and add more sugar if the apples are too sharp, or a dash of lemon juice if they are too sweet. Serve warm or leave to cool and store, covered in the fridge, for up to 5 days. 90009 90024 90005 Can I improve the flavour? 90006 90002 If you prefer the apples with less or no sugar, just up the amount of water to 100ml, adding more if the mixture dries out during cooking. Sweeten to taste with sugar, honey, maple syrup or agave once the apples are soft. Spice up the basic compote recipe with storecupboard ingredients; try adding a pinch of cinnamon, mixed spice or ground ginger to bring out the flavour and natural sweetness in the fruit.90003 90004 90005 How to serve stewed apples 90006 90002 Stewed apples are, of course, a key component to many a sweet treat, but the caramel, slightly tart quality is also a great complement to pork dishes from a Sunday roast to sausage and mash. 90004 90002 90035 Date & apple squares 90036 90004 90002 90039 90003 Use your stewed apples to enhance the chewy texture and earthy, oaty sweetness of this traybake. It makes a great seasonal pick-me-up with your cup of tea for when the days get chillier.90004 90002 90035 Apple, pear & cherry compote 90036 90004 90002 90047 90003 Mix cooked apples, pears, and sour cherries to make a super easy and satisfying pudding. Serve the compote with a generous scoop of vanilla ice cream for a pleasing contrast to the warm fruit. 90004 90002 90035 Sausages with apple mash 90036 90004 90002 90035 90056 90036 90003 Leave the sugar out of our original recipe and fold the gently cooked apple through mashed potato. Fabulous served with gently spiced Cumberland sausages and a simple onion gravy.Comfort food does not get any better. 90004 90002 90035 Creamy porridge with spiced apple & cranberry 90036 90004 90002 90035 90066 90036 90003 Stewed apples heaped on top of warm, creamy porridge makes the ultimate breakfast for a bleak winter morning. Cranberries bring a festive twist with rich ruby colour to match the vibrant fruit flavours. 90003 90004 90005 Get more recipe inspiration … 90006 90002 Our ultimate apple recipe collection 90003 Our best ever apple cake recipes 90003 The health benefits of apples 90004 90002 90035 Do you know another way to enjoy stewed apples? Leave a comment below… 90036 90004.90000 Easy Stewed Prunes – Jenny Can Cook 90001 90002 Joy 90003 90002 May 28, 2019 at 5:56 am 90003 90002 Why stop at one or two dried fruits? 90007 Plumi Moos (Mennonite version of stewed fruit) 90007 2 quarts water 90007 1 cup dried apples 90007 1 cup prunes 90007 1 cup raisins 90007 1/2 cup dried peaches 90007 1/2 cup dried apricots 90007 1 slice lemon (optional) 90007 1 cup sugar 90007 1/2 tsp. cinnamon 90007 1/2 tsp. salt 90007 1/2 cup flour or 2 TB cornstarch or (as my mother made it) 2-3 TB minute tapioca 90007 Cut fruits and cook in water until very well done.Prepare paste by mixing sugar, flour / cornstarch / tapioca, salt, cinnamon and 1/4 cup cold water. Add to fruit, stirring until slightly thickened. 90003 90002 Often served as dessert with a few tsp. whipping cream, ice cream, etc. In my family we would have cold roast beef with a side of plumi moos (minus the ice cream) for Sunday lunch. Everything prepared the day before. 90007 Enjoy 90003 90024 90002 DK 90003 90002 May 21, 2019 at 9:33 am 90003 90002 My mom made a kind of rice cake. She might have used nut-roll dough since she usually made it at the same time.If I remember correctly, it consisted of 2 layers of dough with rice pudding 90007 sandwiched between then baked. If it helps, the recipe probably came from Hungary. We would be so grateful if anyone can help. It was so delicious. 90003 90024 90002 marilynn 90003 90002 April 20, 2019 at 5:31 pm 90003 90002 My mother used to stew the prunes with a slice of lemon and sometimes with dried apricots. Yummy !! I just stewed some very dried prunes I had forgotten about with some lemon slices and some clementina slices.delicious! just took 10 minutes. cant wait to try the vanilla and the cinnamin. and the apple juice. thanks for all the great ideas. 90003 90024 90002 Brookie 90003 90002 April 14, 2019 at 10:07 am 90003 90002 All great recipes … anyone remember when Dannon Yogurt had Prune Whip as one of their flavors? … it was YUMMY! … I make my own now using Greek Yogurt. . 90003 90046 90024 90002 Linda Ingram 90003 90002 July 17, 2019 at 7:38 pm 90003 90002 Just this morning I was wondering why a yogurt company does not make a prune whip (aka dried plum) flavor.I make my own, too, with Greek Yogurt. 90003 90046 90024 90002 Big Ang 90003 90002 December 30, 2019 at 6:15 am 90003 90002 Early 60s Dannon made a prune yogurt. My favorire. Had to go to a speciality whole foods store. Yogurt wasnt on market chains yet. 90003 90024 90002 Grandma Linda 90003 90002 September 18, 2019 at 1:00 pm 90003 90002 Activia has a prune / plum yoghurt, but I have only found it at Walmart. Mixing your own stewed or pureed prunes with plain Greek yoghurt would be just as good.I also add diced papaya when I have some, sprinkle with flaxseed meal. 90003 90024 90002 kbvickers 90003 90002 March 25, 2019 at 7:43 am 90003 90002 I have my husband’s old family recipe for prune cake. It calls for a cup of cooked, mashed prunes. Any idea how long I would need to simmer them to ensure they mash? 90003 90024 90002 Nancy 90003 90002 March 5, 2019 at 11:58 am 90003 90002 I have stewed dried prunes in orange juice and also in flavored tea … I like the idea of orange zest so I am going to cook some up in water to cover and zest.Thank all of you for your comments and suggestions! Almost feels like a cooking club. 🙂 90003 90024 90002 Bev Redmond 90003 90002 January 7, 2019 at 8:06 pm 90003 90002 My grandmother did these often enough that there were always stewed prunes in the fridge. They were so good! I’d forgotten them until my doctor recommended them recently to counteract one of the side effects of chemo. 90003 90046 90024 90002 Steven Alexander 90003 90002 February 15, 2019 at 2:01 pm 90003 90002 I hope the stewed prunes are still working for you and wishing you good health.90003 90024 90002 Nancy Ironside 90003 90002 April 19, 2019 at 11:02 am 90003 90002 I have very low potassium due to cancer surgery. Many things I can not eat. Low potassium causes horrible cramps. Prunes help a lot. What side effect from Chemo did you have? All the best, 90007 Nancy 90003 90046 90024 90002 Debi 90003 90002 May 3, 2019 at 1:33 pm 90003 90002 Nancy, I followed all the limited information I was given about chemo for 4 years and practically shut down my gut completely. I was even advised to submit to chemo again while I could not stop vomiting or go to the bathroom.I finally looked into a naturopath to find out I am allergic to fructose, I can handle no fats, and everything that usually works was causing my gut problems. As we work within my restrictions I no longer look like the walking dead. Look for a naturopath to help you heal. You may even surprise yourself and kill the cancer when your body is working correctly. But, know most naturopaths did not accept insurance payments, though some do. The are also medical groups that charge a monthly fee so only the treatments are extra.Look beyond and I pray your answer is right around the corner. 90003 90046 90024 90002 Jenny Can Cook 90003 90002 May 3, 2019 at 2:06 pm 90003 90002 Thank you for helping. 90003 90024 90002 Jay 90003 90002 February 1, 2020 at 9:58 am 90003 90002 Thanks for that information.i was never sure about naturopaths but you spoke highly of them, making me want to look a little deeper.glad i came upon your story .thanks again ……… And mayGOD BLESS AND KEEP YOU. amen. 90007 Ps i have cancer also. 90003 90024 90002 Denny 90003 90002 December 21, 2018 at 10:06 am 90003 90002 PRUNE WHIP.90007 Long gone Aunt always made it. 90007 Prunes and bananas and whip cream in a bowl. Prunes were soft but not mushed. 90007 Did she boil the prunes? 90003 90024 90002 Shery Sullivan 90003 90002 November 3, 2018 at 7:36 am 90003 90002 Thanks for all the tips. I remember eating prunes my mother made. They were good. Brings back memories. 90003 90024 90002 Emisha 90003 90002 October 27, 2018 at 12:20 pm 90003 90002 How long can it be storaged in fridge? 90003 90024 90002 Herbal T. 90003 90002 October 22, 2018 at 1:44 pm 90003 90002 My grandfather would wash oranges before peeling and then dice-up the orange peels and stew them with the prunes.It adds a complementary flavor to the prunes. He served the prunes with the orange peels mixed in. I’ve left them in and I’ve taken them out. I find there’s less resistance to the dish. Especially from younger folks, when the orange peels are removed. Remember: Resist the temptation to go too heavy on the orange peels, as a little goes a long way. 90003 90046 90024 90002 doris perkins 90003 90002 January 22, 2019 at 2:28 pm 90003 90002 instead of the orange peel, use some orange zest an that woyld give more flavo an easier an less likel to hav a bitter taste from the white pith 90003 90024 90002 Kathy 90003 90002 July 2, 2018 at 2:27 am 90003 90002 Hi Jenny, do you know where to find plain, dried pitted prunes? I’ve only seen the big brand names in the grocery stores.90007 Also, not to sound dumb, but do I have to use dried prunes, or can prune recipes be made using the fresh plum? 90003 90046 90024 90002 Joyce 90003 90002 August 5, 2018 at 1:55 pm 90003 90002 Check the bulk food section of your grocery store. Sometimes they have packaged generic foods like nuts & raisins. Theu may also have prunes too. 90003 90046 90024 90002 Bryant 90003 90002 June 20, 2019 at 1:14 pm 90003 90002 For the prunes I by bulk pack at Sams Club. Great quality and cost effective.I’m going to try a drop of wild orange essential oil to see what it does for the taste in lieu of zest. 90003 90024 90002 A. 90003 90002 September 18, 2018 at 3:49 pm 90003 90002 Even the big name brands are just plain dried prunes … you should also be able to find stores brand at a lower cost. 90003 90024 90002 Jan 90003 90002 December 23, 2018 at 8:04 pm 90003 90002 Fresh would not work the same as dried. 90003 90024 90002 Donna 90003 90002 January 31, 2019 at 5:37 pm 90003 90002 I just bought a bag of dried pitted orunes in CVS.They were buy 1 get 1 half off for thr 8 oz. bag. 90003 90046 90024 90002 Sheila 90003 90002 January 31, 2019 at 6:07 pm 90003 90002 I got a 7 oz bag at Dollar General for $ 2 and a 12 oz bag at Save A Lot grocery for $ 2.69. The 12 oz bag prunes were plumper. 90003 90024 90002 Catt 90003 90002 May 3, 2019 at 9:40 am 90003 90002 Walmart sells them 90007 I always called it their generic brand it’s the cheapest one 90007 It’s 18 ounces, called (Southern Grove) brand 90003 90046 90024 90002 Brian- 90003 90002 December 6, 2019 at 10:59 am 90003 90002 Walmart’s brand is the best IMO oddly enough.Here in Indianapolis Walmart’s brand is “Great Value.” They also have really good sugar free apple sauce. (I am loving this website! Thank you Jenny Jones!) 90003 90024 90002 Sheila 90003 90002 June 10, 2019 at 6:42 pm 90003 90002 Do not use fresh plums. The dried prunes can be found in Walgreens. They’re 3 for $ 8 or on sale 2 for $ 4 90003 90024 90002 Sarah 90003 90002 September 21, 2019 at 1:13 pm 90003 90002 Trader Joe’s sells dried prunes without sulfates (sp?) 90003 90024 90002 Diane 90003 90002 October 13, 2019 at 2:47 pm 90003 90002 I get dried pitted and non-sorbate prunes at Trader Joe’s and stew them for my slow-moving get.Delicious and helpful. 90003 90024 90002 SDecora 90003 90002 May 25, 2020 at 5:36 pm 90003 90002 Most health food stores have pitted prunes in bulk bins as well as some bagged varieties. 90007 None have preservatives which pleases me and offers better taste. But they need refrigeration soon after purchasing or will 90007 develop a dusty whitish mold. This can be rinsed off however. 90003 90024 90002 D from Dallas 90003 90002 February 6, 2018 at 10:40 am 90003 90002 thank you for the good recipe … 90003 90024 90002 lydia 90003 90002 July 12 2017 at 4:15 am 90003 90002 MY AUNT USE TO MAKE THIS BUT IT WAS A THICK SAUCE AND SIMI SWEET SHE PUT IT OVER HOT BISCUITS I TRY TO MAKE IT MYSELF BUT IT NEVER CAME OUT LIKE HERS.DO YOU HAVE A RECIPE AS I DESCRIBED 90003 90046 90024 90002 Januarymoon 90003 90002 August 22 2017 at 4:51 pm 90003 90002 Pinch of lemon, table spoon of brown sugar or maple syrup. I bet that’s the secret of your aunts yummy prunes 90003 90024 90002 Meredith 90003 90002 September 25 2017 at 11:04 pm 90003 90002 To make the syrup thicker, start by using just enough water to cover prunes. After it begins to simmer, keep adding just enough water to cover the prunes. Simmer your prunes low and slow, paying close attention to the water level, and remember to keep adding enough water to cover.Stew for apx. 2 hours, then let the pot rest until cool, apx.2-3 hours.Then refrigerate your stewed prunes in a glass jar. The water will have developed into a think, delicious syrup. 90003 90046 90024 90002 Jessica-Jean 90003 90002 November 27, 2019 at 6:25 pm 90003 90002 Thanks for that recipe! 90003 90024 90002 Capt Dave 90003 90002 July 3, 2018 at 12:58 pm 90003 90002 That sounds like an old German recipe we had at Thanksgiving (many, many years ago). I believe it required quartering the prunes and simmering them for about 30 – 45 minutes.I do not recall measurements, but I think you’d want a bit more water than needed for stewed prunes. The prunes and juice were left overnight in the refrigerator, then reheated before the feast. Sometimed, raisins were added. The result could be thickened if needed with a bit of arrowroot or corn startch if needed. I think some cloves or cinnamon may have been added. It went well with ham and biscuits. Hope this helps. 90003 90046 90024 90002 Nurse Jackie 90003 90002 December 10, 2018 at 5:05 pm 90003 90002 Yes Capt.Dave! My mother made them and I distinctly remember flavors of cinnamon and cloves. Very delicious. Even after they were refrigerated they were good the next day straight from the fridge. 90003 90024 90002 Anna 90003 90002 January 3 2017 at 8:54 am 90003 90002 I like to use apple juice instead of water- makes them almost a treat! 90003 90024 90002 Lori 90003 90002 March 15, 2016 at 5:41 pm 90003 90002 I like to put a cinnamon stick in the water while they stew! Extra flavor !! 90003 90046 90024 90002 Sadie’s Summer 90003 90002 August 16 2017 at 6:06 pm 90003 90002 I have heard that although deliciously tasty the addition of cinnamon to the prunes counteracts the digestive benefits of the prunes.Is this true? 90003 90046 90024 90002 Michtifus 90003 90002 March 1, 2018 at 4:37 am 90003 90002 I havent heard that but cinnamon is what they call a fat blocker. So, i could see how that could be a possibility. Anything that would naturally block your body from absorbing fat, certainly seems counter productive to what prunes are trying to do! 😉 90003 90046 90024 90002 Celia Cole 90003 90002 November 28, 2018 at 5:15 am 90003 90002 Actually, “blocking” fat absorption and rushing fat (and everything else) on through the digestive system are kind of the same thing.But, that’s all I know about the answer to the question. 90003 90002 Opinion: too many worries over the interactions of foods for me. If you like them with cinnamon, eat them that way. 90003 90024 90002 Honeybee ♥ 90003 90002 February 5, 2016 at 1:57 am 90003 90002 Nice recipe! 90003 90024 90002 elzbieta z Łodzi 90003 90002 January 21, 2016 at 7:16 pm 90003 90002 good idea 90003 90375 Leave a Comment 90376 90002 DUE TO CORONAVIRUS & MORE PEOPLE COOKING, I CAN NOT KEEP UP WITH ALL THE QUESTIONS.BEFORE ASKING, PLEASE USE THE FAQs. 90003 90379 90379 90002 Copyright © 2020 JennyCanCook.com. All rights reserved. 90003 90002 Website Design by AVETAR Interactive. 90003 90379 90386 90379 90386 90379 90386 90379 90379 90379 90386 90379 90379 90386 90379 90379 90386 90379 90379 90379 90379 90379 90379 90379 90386 90379 90379 90386 90379 90379 90379 90379 90386 90379 90386 90379 90379 90386 90379 90379 90379 90379 90379 90379 90386 90379 90386 90379 90379 90386 90379 90379 90379 90379 90379 90386 90379 90386 90379 90379 90379.90000 Pruning & Training Apple & Pear Trees 90001 90002 Training and pruning are essential for growing fruit successfully. Fruit size, quality and pest management are influenced by training and pruning. Untrained and unpruned trees become entangled masses of shoots and branches that produce little or no fruit and harbor insects and diseases. 90003 90002 Consider the following tips when training and pruning fruit crops: 90003 90006 90007 Before training or pruning a plant, visualize the results of the action.Once a branch is pruned out or removed, it can not be replaced. 90008 90007 Train as much as possible and remove as little as possible. Bending and tying shoots instead of cutting them out, especially on apple and pear trees can induce early fruit production. 90008 90007 Use sharp pruning tools to make clean cuts. 90008 90007 Discard or compost pruned out shoots and branches. These plant parts will serve as dwelling sites for insects and diseases and should be removed from the area to reduce pest populations.90008 90015 90002 90017 90003 90002 Training begins at planting and may be required for several years. Pruning is an annual management practice. Two basic pruning cuts are heading and thinning. Heading or heading back removes the terminal portion of shoots or limbs. Thinning removes an entire shoot or limb to its point of origin on the main branch or lateral. Light pruning can be performed throughout the growing season to remove broken, injured or diseased branches and to improve air circulation to control foliar diseases.Major removal of twigs and branches should be done during the dormant season, preferably before active growth begins in the spring. Training and pruning procedures vary according to the type, age and variety of fruit crop. The types of branching involved in pruning are illustrated below. 90003 90002 90022 90003 90024 Suggested Pruning Cuts 90025 90002 A. Suckers. 90027 B. Stubs or broken branches. 90027 C. Downward-growng branches 90027 D. Rubbing or criss-crossing branches 90027 E. Shaded interior branches 90027 F.Competing leaders 90027 G. Narrow crotches 90027 H. Whorls 90003 90024 Initial Training & Pruning 90025 90002 The day apple trees are planted is the day to begin to train and prune for future production. Too often backyard growers plant apple trees and leave them untended for several years. This neglect results in poor growth and delayed fruiting. 90003 90002 Apple trees are trained to a modified leader system. The tree should be trained with one central leader or main trunk in the center, with several wide-angled limbs spaced around the leader.The tree should mature to a pyramidal shape. 90003 90002 The picture below shows correct and incorrect pruning of an apple tree. 90003 90002 90044 90003 90002 Use “spur-type” strains or grow apples on dwarfing rootstock to make training and pruning easier. Spur-type and dwarf trees produce fruit at an earlier age than full-sized trees. These trees are also easier to manage and harvest than full-sized trees are. 90003 90002 If one-year-old unbranched “whips” are planted, head to the desired height – about 28 to 32 inches for standard and 30 to 35 inches for spur-type and semi-dwarf trees.90003 90002 When the buds grow out to 4 to 5 inches, select a central leader and scaffold branches. Scaffolds (side branches) should be spaced at least 6 inches apart vertically and at equal intervals around the trunk. Between three and six branches may be selected as scaffolds during the first summer or may be left to grow throughout the season and selectively pruned out during the dormant season. 90003 90002 If young trees are branched when they come from the nursery or garden center, remove any broken branches and those that form angles less than 45 ° with the main trunk.Eliminate competing leaders by removing the less desirable branch. Head-back the central leader by one-third in the second year. Make the cut close to a bud that is growing in a suitable direction or to a lateral branch. Keep pruning to a minimum during the early years to encourage the trees to produce fruiting wood. 90003 90002 Pear trees naturally develop narrow angled, upright branches. To train properly angled scaffold branches, either weight the branches, tie branches to pegs in the ground or brace the branches apart with spacer sticks.90003 90024 Pruning Bearing Trees 90025 90002 Prune bearing trees to maintain a balance between vegetative growth and fruit production. The first three years should be spent on training only, but by the fourth and fifth years, the trees can be allowed to produce a light crop. 90003 90002 Pruning bearing trees is critical to maintain healthy fruiting wood. Remove weak, “shaded-out” wood, diseased or dead wood, watersprouts and root suckers. Control tree height by cutting back the top portion of the tree to weak lateral branches.90003 90002 For flower buds to develop well, all branches of the tree should be exposed to adequate sunlight. This can be a challenge in the lower portion of the tree. On the lowest whorl of secondary scaffolds, merely tip the terminal shoots of these branches rather than cutting them back to laterals. If the fruit quality and yield diminish in older trees, some heavy pruning may be done carefully to restore tree shape and allow more sunlight to penetrate into the tree. 90003 90024 Summer Pruning 90025 90002 Summer pruning is advised, especially for removing waterspouts, rootsuckers and fire-blight-infected wood.Summer pruning can also be used during the first three years of tree training to produce the desired tree shape. Undesired growth should be removed in early summer or after harvest between late August and early September. Also, note that pruning should be focused on thinning out rather than heading-back 90003 90002 Heading-back cuts may stimulate new growth near the cut. If the trees are heavily pruned, reduce the amount of fertilizer applied in relation to the severity of pruning. Heavily pruned trees may not need fertilizer for a year or two.90003 90024 Thinning 90025 90002 Apple and pear trees grown under favorable conditions will set more fruit than they are capable of carrying to maturity. It is essential to remove excess fruit from the trees to assure satisfactory development of fruit remaining on the tree. Failure to remove the excess fruit will decrease flower formation for the following year and cause the tree to produce a crop only every other year. 90003 90002 Fruit should be removed by hand to one per cluster. Space fruiting clusters about every 6 inches along the limb.To remove the fruit without damaging the spur or other pears on the spur, hold the stem between the thumb and forefinger and push the fruit from the stem with the other fingers. This method will remove the pear leaving the stem attached to the spur. 90003 90002 The earlier that hand thinning is completed, the more effective it will be in achieving the desired results. Midsummer thinning will help to improve fruit size, but it will not aid in the formation of next year’s flower buds. Most of the flower buds for next year are initiated during a four to six week period following full bloom, so thin before this time.90003 90024 Pruning Neglected Apple Trees 90025 90002 Many people will purchase a house where an apple tree was planted on the property several years ago. Often, the previous owners did not take the time to properly prune the tree. The tree has become bushy and weak and will produce very poor quality apples. Such a tree requires extensive corrective pruning. 90003 90002 The main objective in pruning such a tree is to try and open up the interior to allow good light penetration. The first step is to remove all the upright, vigorous growing shoots at their base that are shading the interior.As with the young apple trees, it is necessary to select 3 to 5 lower scaffold branches with good crotch angles and spaced around the tree. Limbs with poor angles, and excess scaffold limbs, should be removed at their base. In some cases it is advisable to spread the corrective pruning over two to three seasons. When severe pruning is done in the winter, the trees should not be fertilized that spring. 90003 90002 If this document did not answer your questions, please contact HGIC at hgic @ clemson.edu or 1-888-656-9988. 90003.